Vārda dienas: Mirta, Ziedīte , Bitīte, Flora, Floransa, Florence, Florentija, Florentina, Florentīna, Florentine, Florentīne, Floriana, Florians, Floriāns, Florija, Florijana, Florijans, Florijs, Hendija, Henija, Henisa, Henita, Hennija, Henno, Hiacinta, Jacinta, Orhideja

1874. gada 25. janvārī dzimis angļu rakstnieks Somersets Moems

Viljams Somersets Moems (angļu: William Somerset Maugham; dzimis 1874. gada 25. janvārī, miris 1965. gada 16. decembrī) bija britu rakstnieks, dramaturgs un spiegs.

Tā kā Francijas likumi paredzēja, ka jebkurai personai, kura piedzimusi Francijā, jādienē Francijas armijā, Somerseta Moema tēvs – vēstniecības darbinieks, izkārtoja, ka Moems dzimis britu vēstniecībā. Pats Somersets 10 gadu vecumā kļuva par bāreni un uzauga pie tēvoča, ar kuru bija sliktās attiecībās.

Izmācījies par ārstu, 1897. gadā publicēja romānu “Liza no Lambetas”, ar kuru kļuva slavens, pameta ārstniecību un nodarbojās ar literāro darbību. Daudz ceļoja, iegūtos iespaidus izmantojot darbos. Pirmā pasaules kara laikā darbojās sanitārajā dienestā, vēlāk – britu izlūkošanā, tai skaitā Krievijā īsi pirms Oktobra revolūcijas. No 1926. gada regulāri dzīvoja savā savrupmājā Franču Rivjērā. Otro pasaules karu pavadīja ASV.

Slavenākie darbi romāns “Mēness un penijs” (The Moon and Sixpence, 1919), romāns “Teātris” (Theatre, 1937), romāns “Uz naža asmens” (The Razor’s Edge, 1944).

“Teātris” ir 1978. gada Latvijas PSR Rīgas kinostudijas divu sēriju televīzijas mākslas filma. Filmas režisors ir Jānis Streičs un tā uzņemta pēc tāda paša nosaukuma Somerseta Moema romāna.

20.gadsimta pirmā puse Anglijā. Londonas teātra zvaigznei, pusmūža aktrisei Džūlijai Lambertai ir vīrs Maikls un pieaudzis dēls Rodžers, bet jaunības degsme un kaislība ir pagājusi. Tad viņa iepazīstas un uzsāk romānu ar jauno grāmatvedi Tomu Fenelu, tomēr pamazām pārliecinās, ka viņš ir tikai godkārīgs snobs. Pierādot, cik izcila aktrise viņa joprojām ir, Džūlija atriebjas Toma jaunajai draudzenei un pārliecinās, ka dzīve ir teātris.

Lomās:
Vija Artmane — Džūlija Lamberta
Gunārs Cilinskis — Maikls Goslins
Eduards Pāvuls — Džims Longtons
Valentīns Skulme — Čārlzs Tamerlijs
Elza Radziņa — Dollija de Frīsa
Ivars Kalniņš — Toms Fenels
Pēteris Gaudiņš — Rodžers Goslins
Ilga Vītola — Īvija
Maija Eglīte — Evisa Kraitone
Lilita Bērziņa — Džūlijas māte
Ēvalds Valters — kapteinis
Lilija Amerika — tante Kerija
Arnolds Liniņš — viesmīlis Anželo
Juris Strenga — dramaturgs
Boļeslavs Ružs — kritiķis
Aleksandrs Leimanis — mācītājs
Katrīna Pasternaka — lēdija Denorante
Jānis Streičs — Autors
Gunārs Binde — fotogrāfs

Show Buttons
Hide Buttons
Cart