Vārda dienas: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda , Airina, Airīna, Arina, Arīna, Arins, Arīns, Arions, Eirana, Īra, Iraida, Iraidis, Iranda, Irena, Irene, Irēne, Irenejs, Irenijs, Irēnijs, Irija, Īrija, Irina, Irinejs, Ironijs

Gods, kam gods pienākas – ievērojamu cilvēku vārdi mācību iestāžu nosaukumos

Acīmredzot protam novērtēt mūsu ievērojamo senču un laikabiedru devumu kultūrā un izglītībā, jo 156 mācību iestādēs ir atdots gods, kam gods pienākas, – to nosaukumā parādās ievērojamu vīru (jā, sieviešu tikpat kā nav – atkal diskriminācija!) vārdi. Visbiežāk – 51 gadījumā – tie ir iestādes dibinātāju vai īpašnieku vārdi. Tas ir visnotaļ saprotami un neprasa komentārus.

Laimīgā kārtā atkal reiz pierādījies, ka latvieši ir vareni lasītmīļi, jo 21 mācību iestāžu nosaukumos pieminēts kāds literāts.

Visvairāk šī goda ticis mūsu ievērojamākajam dzejniekam Rainim (pat 4 reizes),  bet nav aizmirsti arī citi – Ž.Verns, E.Birznieks-Upītis, J.Klīdzējs, O.Vācietis, Māteru Juris, A.Puškins, J.Neikens, Janka Kupala, J.Zālītis, G.Merķelis, E.Gliks,  A.Brigadere, Andrejs Eglītis, A.Pumpurs, A.Upīts, A.Spāģis, V.Plūdonis, V.Zālītis. Laikam jau literatūrai ir visciešākā saite ar izglītību.

Arī mūziķi braši pārstāvēti (17), kā nekā esam dziedātāju tauta. Tā izglītības iestāžu nosaukumos nokļuvuši P.Jurjāns, P.Barisons, J.Mediņš (2),J.Vītols (2), J.Graubiņš, J.Cimze, J.Dūmiņš, J.Ivanovs, J.Norvilis, E.Vīgners, E.Dārziņš, E.Melngailis, A.Kukule, Baumaņu Kārlis, A.Dombrovskis, A,Žilinskis.

Laikam jau mūzām jāpateicas, ka 10 gadījumos pārstāvēti mitoloģiskie tēli un dievības – Pigmalions (2), Elektra, Fedra, Zevs, Galateja, Hermejs, Šiva (2), Merkurijs, Antejs, Atēna. Ar Pigmalionu un Atēnu viss skaidrs, tie pārstāv katrs savu nozari un arī pārējie nāk no kādreiz obligātajā literatūrā iekļautajiem sengrieķu mītiem.

Nedaudz svešs šajā kompānijā varētu justies Šiva, kurš nav īpaši raksturīgs mūsu platuma grādiem un Eiropas kultūrai.

Nav aizmirsti arī  9 sportisti: L.Rancāne, D.Ozoliņš, brāļi Skrindas, K.Kažociņš, S.Žoltoks, J.Docenko, K.Kundziņš, E.Vasiļjevs. Te paveras plašas iespējas, kas vēl ne tuvu nav izmantotas. Par laimi, mums ir gana daudz ievērojamu cilvēku, kas devuši lielu ieguldījumu Latvijas slavas spodrināšanā un varētu būt par paraugu jaunajai paaudzei.

Dīvaini, ka mazāk ir politiķu un sabiedrisko darbinieku – tikai 8: F.Brīvzemnieks, Z.A.Meierovics, I.Kozakēviča, K.Valdemārs (2), J.Čakste, Kronvaldu Atis (2), J.Pilsudskis, E.Kauliņš. Vai tad mūsu vadoņi un ceļa rādītāji ir tik nesvarīgas vai pat šaubīgas personas, ka nav pelnījuši tikt pieminēti skolu un citu iestāžu nosaukumos? Jeb vai viņiem pašiem bijušas problēmas ar izglītību? Lai nu kā ar pašreizējiem, bet pagātnes sabiedriskajiem darbiniekiem to tā kā nevarētu pārmest.

Tāpat vēsturisko varoņu tikai 3: Viesturs, Nameisis un O.Kalpaks. Rādās, ka mums ir nopietna krīze vēstures izvērtēšanā un novērtēšanā. Toties ir pieminēti 5 svētie vai vismaz ar reliģiju saistītas personas : Kirils un Mefodijs,  Metropolīts Aleksandrs, Luters, Matejs.

Gods pelnīti parādīts arī ārstiem un psihologiem (4) – L.fon Kaizerlinkai, J.Stradiņam (7), Montesori (11), zinātniekiem (7) – Paracelsam, Sokratam, Senekam, J.G.Herderam, J.Endzelīnam, K.Mīlenbaham, V.Avotiņam, māksliniekiem – Pikaso, J.Soikānam, J.Rozentālam, J.Simsonam.

Četrās iestādēs vārdi minēti angļu valodā – Profesionālās pilnveides un tālākizglītības skola “Charlie cinema school”, Pieaugušo neformālās izglītības iestāde “AIVAR ARON School”,Mācību centrs „Bogomolov Image School”,Mācību centrs “FranklinCovey Latvija”, bet vienreiz – spāņu: Spāņu mācību centrs “Centro Picasso”.

14 reizes bija minēts tikai priekšvārds un bez papildu informācijas ievākšanas nekādi nebija nosakāms izvēles iemesls. Arī uzvārds bez personvārda ne vienmēr vieš skaidrību: Bahs – literāts, kāds no mūziķiem vai cita persona?

Katrā ziņā ir tikai apsveicami, ja zinām un atceramies šos ievērojamos cilvēkus. Viņu pieminēšana mācību iestādes nosaukumā ir tikai neliels reveranss no mūsu puses, bet tas mudina bērnus un jauniešus godāt citu paveikto un pašiem tiekties pēc augstākiem mērķiem.

Autore- Māra Ozola.

Un noslēgumā var ielūkoties savdabīgu izglītību iestāžu nosaukumos, kas atrodas ārpus Latvijas robežām. Spoki.tvnet.

 

 

Piesakies izglītības ziņu jaunumiem
Show Buttons
Hide Buttons
Cart